Dodany: 2010-07-13 12:06:17

Polska kuchnia – kalorycznie, ale i innowacyjnie.To, jak wygląda polska kuchnia wynika z uwarunkowań terytorialnych i związanych z tym posiadanych surowców spożywczych. Na kuchnię polską miały oczywiście wpływ inne kultury: niemiecka, ukraińska, włoska, węgierska, francuska, orientalna czy żydowska. Duże znaczenie odegrał również handel na naszych ziemiach i liczne migracje ludności. Wszystko to sprawiło, że polska kuchnia szczyci się takimi specjałami a nie innymi.

 

Przeważają potrawy mączne i zbożowe, słynne są zupy warzywne. Z racji tego, że Polska to obszar zalesiony, przeważać będą w potrawach grzyby, owoce leśne, zioła, orzechy. Dominować będzie wieprzowina, gdyż na naszym terenie dla mięsa hodowano głównie świnie, z kolei dla nabiału hodowane było bydło rogate.

 

Polska kuchnia to typowe jedzenie kaloryczne, któremu jednak nie można się oprzeć. Na wiele sposobów przyrządzane jest mięso. Charakterystyczne dla kuchni polskiej są: bigos kotlet schabowy, pierogi. Chętnie wykorzystujemy ogórki, kapustę kiszoną, śmietanę i co ważne, przyprawy.- głównie majeranek, koperek, kminek, pietruszkę i pieprz. Jeśli chodzi o desery, szczycimy się wyśmienitymi ciastami i ciasteczkami. Tak naprawdę obecnie obraz polskiej kuchni przeżywa transformację. Coraz więcej czerpiemy z innych krajów, chętnie wprowadzamy innowacje. Powstają kolejne restauracje chińskie, włoskie, francuskie, greckie i inne - świadczy to o tym, że kuchnia polska jest otwarta i każdy może znaleźć coś do zjedzenia dla siebie.

Zmawiając na przyjęcie catering olsztyn warto zasugerować, jakiej kuchni oczekujemy.

 

Dodaj nowy komentarz do artykułu Polska kuchnia – kalorycznie, ale i innowacyjnie.
Nick: